Inred för ett smart hemmakontor

(I samarbete med AZ Design)

Med coronapandemin och allt som behövs förändras för att minska risken för smitta, är det kanske din arbetssituation som ändrats allra mest. Alla som kan uppmanas att arbeta hemifrån, och många gör det också. Men är ditt hem inrett för att även kunna fungera som hemmakontor? Och vad kan du göra för att skapa ett riktigt bra kontor?

Skapa en arbetsplats

Det viktigaste är att du skapar en arbetsplats, alltså en plats du använder för att arbeta och inte för något annat. På det sättet blir det lättare att skilja mellan arbetstid och ledig tid. Det blir inte samma sak som om du tar dig till ett kontor och sen åker hem, men om bara en plats i hemmet är förknippat med arbete finns det bättre förutsättningar för att du faktiskt ska kunna känna dig ledig ibland. Är det soffan eller köksbordet som blivit din arbetsplats finns det större risk att arbetet hela tiden kommer hänga över dig, vilket inte är hållbart i längden.

För att göra en plats som fungerar för arbete kan du behöva skaffa ett skrivbord till hemmakontoret. Har du eller din familj inte så mycket plats kanske kontoret inte kan vara i ett eget rum, men med en skärmvägg till kontoret från azdesign kan du ändå avgränsa platsen så att den skiljs från resten av hemmet. Kompletterar du med en bra skrivbordsstol har du skapat grunden för ett bra hemmakontor.

Teknik och estetik

För att hemmakontoret ska kunna fungera behöver du också ha en teknik som gör att det inte uppstår problem. Att du behöver ha snabbt bredband och en tillräckligt bra dator har du säkert redan tänkt på, men har du funderat igenom hur du placerar datorn så att det inte uppstår problem i din kropp? Är det svårt att få en ergonomisk arbetsställning med en bärbar dator kan du välja att köpa ett separat tangentbord så kan du ha datorn med skärmen högre upp utan att det behöver bli problem att skriva.

Det rent tekniska och praktiska kan verka som att det är det viktigaste, men sitter du bakom en skärmvägg med en uppallad dator spelar det nog inte så stor roll hur bra din skrivbordsstol är. Det kommer bli deppigt. Det kommer också se deppigt ut på videosamtal. Med några tyger, tavlor eller andra inredningsdetaljer kan du dölja skärmväggen, skapa en trevlig atmosfär och samtidigt skapa ett sammanhang som känns okej att visa upp under jobbmöten.

Lämna en kommentar